Saturday, 4 August 2012

Pick 5: חמישייה על פסנתרים (Five Songs on Pianos)



מה שמדהים אותי במהפכת המידע שאנו חווים בשנים האחרונות, בעיקר לאור התחזקות ה-  World Wide Web והגידול בציוד הקצה שמאפשר גישה אליו, זה היכולת לגלות מידע שלא היינו חושבים מעולם להגיע אליו. אני מודה שאני לא קורא של ה-New York Times, הלוואי והיה לי יותר זמן לקרוא את העיתון הנפלא הזה, אבל ריבוי המידע ומיעוט הפנאי לקריאה מותיר אותי בדרך כלל עם קריאה של הטקסטים השגרתיים

המזל הוא שבסופי שבוע אפשר להיחשף ליותר חומרים, כמו הכתבה הנפלאה שפורסמה בבלוג המצויין של גיאחה, "עונג שבת", אודות בתי קברות הענקיים לפסנתרים שמתחילים להיווצר בארצות הברית. תרבות הצריכה האמריקאית אינה דבר חדש וניתן לראות את ההיגיון שלה חודר כבר לפריפריות העולמיות ולא רק לעולם המערבי. אבל המפגש הזה היה מסקרן במיוחד כיוון שבו ניתן לראות את ההשפעה של תרבות זו על כלי נגינה קלאסי, דוגמת הפסנתר, שתפקד בעבר כסמל סטטוס בכל בית בו ניצב החל מסוף המאה ה-17, בה הומצא. אמנם הפסנתר החל לאבד את ההגמוניה הסלונית שלו ככל שהמרחבים הפרטיים הצטמצמו מאחוזות לדירות ולאור המצאת האורגן האלקטרוני במאה ה-20, אך עדיין העציב אותי לראות את הכנפיים השבורות של הפסנתרים, לצד הקלידים המפורקים, מונחים כערימת זבל חסר תוחלת. הציבור האמריקאי מעדיף לקנות פסנתרים או כלי נגינה חדשים במקום הפסנתרים הישנים, שנשלחים כלאחר כבוד על ידי מובילים למחסנים רחבי ידיים, אליהם הם מושלכיםכמובן שהתופעה העצובה הזו הזכירה לי כמה שירים נפלאים אודות הפסנתר, מהם בחרתי חמישה שבהחלט מעניקים לו מקום משמעותי בתוכם, תהנו.

Unplayed Piano - Damien Rice & Lisa Hannigan


השיר היפה הזה נכתב על ידי דמיאן רייס כחלק מהתמיכה במנהיגת המאבק האזרחי הבלתי אלים בבורמה, אאונג סאן סו קי (Aung San Suu Kyi). השילוב בין האניגן לרייס היה מצוין לאורך כל התקופה שהם עבדו יחד, רק חבל שהזוגיות שלהם התפרקה ומאז בעיקר שומעים את ליזה. השיר מתאר בהצלחה דרך תחושת הבדידות של המנהיגה שהייתה נתונה במעצר בית במשך שנים ארוכות, נוצרת את שיריה השקטים לעצמה כמו פסנתר גלמוד שאף אחד לא מנגן עליו יותר.



Piano Lessons – Porcupine Tree


שיעורי הפסנתר נחשבו בעבר לסמל סטטוס שנשמר רק לעשירי החברה שיכלו להרשות לעצמם חוגים פרטיים עם מורים לפסנתר. כיום, אפשר ללמוד לנגן על פסנתר גם דרך הדרכות ב-Youtube או כל סרטון הדרכה אחר. וכשסטיבן ווילסון (Steven Wilson) שר " אני זוכר את שיעורי הפסנתר, שעות בחדר קפוא, אוזניים אכזריות וידיים קטנות, הורסות צלילים בני אלמוות", די קל להיזכר בכל המעשיות אודות המורים הקשוחים לנגינה שחלקנו חווינו. בכל אופן, הפסנתר משחק פה תפקיד בעיקר בתחילת השיר, לאחר מכן הגיטרות משתלטות עליו יחד עם התופים במיטב המסורת  של ההרכב המעולה הזה. השיר יצא כסינגל המוביל מאלבומם החמישי של ה-Porcupine Tree מ-1999, שנקרא Stupid Dream.


Piano – We Have Band


ההרכב המשולש הזה ממנצ'סטר, שכולל בתוכו את הזוג הנשוי תומאס ודדה ווג-פרוסר (Thomas and Dede Wegg-Prosser) יחד עם דארן בנקרופט (Darren Bancroft) מייצרים מוזיקת ניו-וייב קלילה ונותנים גם הם מקום לפסנתר בשיר מתוך אלבום הבכורה שלהם מ-2009, שנקרא בפשטות WHB.




Minor Piano Keys – Iron & Wine


אני חייב לומר שאת סמואל בים (Samuel Beam), הידוע יותר כברזל ויין (Iron & Wine), צריכים לשמוע באווירה מסויימת, שקטה, הרחק מההמולה היומיומית. Minor Piano Keys הוא רק דוגמא קטנה ליכולת שלו לייצר שירים קטנים ומרגשים. לא הצלחתי למצוא באיזה אלבום זה מופיע למעט איזשהו אוסף שנקרא A Tired Symphony. אגב, פסנתר אי אפשר למצוא בשיר הזה משום מה, אבל הוא יפה בדרכו שלו.




Fojugor Piano – Sigur Ros


בחרתי לסיים דווקא עם הקטע הארוך מבין החמישייה שהוצגה. יש משהו מהפנט במוזיקה שעושים החבר'ה האלה מאיסלנד. כבר כמה שנים אני מנסה להבין את הנוסחאות שמרכיבות את השירים השמימיים שלהם ללא הצלחה, מנסה להבין האם מדובר בסוכנים סמויים של משרד התיירות האיסלנדי, שמנסה למשוך עוד תיירים לאי היפהפה הזה. Fojugar Piano זה בתרגום חופשי Four Pianos, אבל ההרגשה היא שיש שם הרבה יותר מזה. הוא מסיים את האלבום האחרון שלהם Valtari  מ-2012 ואפילו נושא קשר ישראלי כאשר הבמאית הישראלית עלמה הראל ביימה עבורו את הקליפ. פשוט שיר נפלא להירדם איתו בלילה, לדמיין איזה פיורד קורס בשקט אל תוך המים, היכן שאף אחד לא שומע אותו.
אחלה שבוע!



 Last night I read a great article at The NY Times about the "death of Pianos". It offers another view for the effects of the consumer society in the US on this Classic instrument, which we prefer to throw away and buy a new one. This article reminded me a few songs written about pianos, five of them are offered here, Enjoy!

No comments:

Post a Comment